Saltar al contenido

AMANIDA DE FIGUES AMB PERNIL, PARMESÀ I RÚCULA

21 septiembre, 2011

Figues, foto de Calafellvalo a Flickr (licencia CC)

Les figues eren un dels aliments preferits pels atletes de la Grècia clàssica i les consumien per recuperar forces.

Avui dia, les figues segueixen ocupant un lloc preferent en l’alimentació dels camperols grecs, italians, espanyols i portuguesos.

Els descarregadors de vaixells dels ports de Turquia, que eren famosos per la seva robustesa, s’alimentaven amb figues. Probablement d’aquí ve l’expressió “tens més força que un turc”.

És un fals fruit de l’arbre de la figuera, que és de fulla caduca, i la collita és a l’estiu i la tardor.

És propi de les regions mediterrànies càlides. Els exploradors espanyols el van introduir al continent Americà i es va aclimatar molt bé a la costa oest de Nord-americà.

PROPIETATS

En la seva composició destaquen els carbohidrats, que suposen un 15,9% del seu pes; tenen només un 1% de proteïna i un 0,3% de greix.

Les figues són riques en vitamines E (que és antioxidant dels greixos i evita l’atac oxidatiu del radicals lliures), B1, B6 i B9 (àcid fòlic), importants en la regulació del sistema nerviós; en canvi, són deficitàries en vitamines A i C. Pel que fa als minerals, destaca el seu contingut en potassi, calci, magnesi i ferro. També tenen oligoelements: zinc (necessari en la formació de les hormones), coure (que afavoreix la creació d’anticossos i és important en la formació de colàgen i melanina) i manganès (molt important en el metabolisme dels glúcids).

INDICACIONS

Les figues alleugen la tos i faciliten l’expectoració. També són bones per a l’aparell digestiu: són laxants i diürètiques. Són molt recomanables en casos d’anèmia i de fatiga física i psicològica, per això estan indicades per a dones embarassades o lactants, esportistes i adolescents.

AMANIDA DE FIGUES AMB PERNIL, PARMESÀ I RÚCULA

Talleu les figues a rodanxes i poseu-les en una font. Poseu-hi a sobre el pernil serrà tallat i el parmesà a làmines, i per sobre la rúcula. Amaniu-la abans de servir amb una vinagreta amb oli d’oliva, vinagre de Mòdena i pebre. És boníssima!!

One Comment leave one →
  1. Griselda_ uf28 permalink
    22 septiembre, 2011 21:24

    Amb totes aquestes indicacions que tenen les figues m’estan entrant unes ganes brutals de menjar-ne. Gràcies per tota aquesta informació i….a menjar figues!!!

Deja un comentario

Gansos Salvajes magazine

Moda sostenible y autoconocimiento

Mi dieta cojea

(Blog de nutrición, dietética, alimentación y ciencia) por un Dietista-Nutricionista

Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Red de Huertos Urbanos de Madrid

La red de huertos urbanos comunitarios de Madrid

Última llamada (Manifiesto)

Estamos ante una crisis... de civilización

Som Comerç Just i Banca Ètica

La revolució de les butxaques

Cocina sana con Ernest Subirana

Blog de cocina donde encontraréis recetas y recomendaciones para una vida saludable

Associació Salut i Agroecologia (ASiA)

Associació per la defensa de la Salut i la Agroecologia i en pro de la Sobirania Alimentària

Ateneu Popular de Vallcarca

...al maig 2016 vam celebrar 20 anys al barri!

Les Trementinaires del Coll-Vallcarca

Una cooperativa de consum agroecològic i crític

plantemnos.wordpress.com/

Blog d'un hort comunitari recuperat en un solar municipal al mig de la ciutat, el maig de 2010. Intentem fer i promoure l'agricultura ecològica a la ciutat. Participem en la Xarxa d'horts de Terrassa.

Hort del Xino

L'hort es del barri i pel barri. L'hort es queda.

repoblament.wordpress.com/

Organitzem l'èxode urbà amb seny i alegria!

KanPasqual

Just another WordPress.com site

LOGROÑO EN BICI

MOVILIDAD AUTÓNOMA PARA EL CAMBIO SOCIAL

boodaville.wordpress.com/

FIND BOODAVILLE AT BOODAVILLE.ORG

GRUP WWF-BARCELONA

"El árbol da sombra hasta a su leñador"

A Los Fogones!

Blog amateur de cocina