Skip to content

Carxofa farcida de fajol

10 febrero, 2012

Carxofa farcida de fajol

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difón l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Biospace a Barcelona. També organitza vacances culinàries.

http://www.montsevallory.com
La recepta
Carxofa farcida de fajol

Per a 4 persones

-El fajol és un cereal molt energitzant. És recomana especialment quan els ronyons i el cor tenen poca energia. Augmenta la força corporal i la vitalitat.

-A diferència de l’arròs, és un cereal que no es recomana prendre’l gaire sovint, ni s’aconsella a les persones que tenen sensació de calor interna, com per exemple excés de set, pressió arterial alta, cara vermellosa…

Foto: Pau Esculies

Ingredients

4 carxofes
½ llimona
1 vas (250 ml) de gra de fajol
2 vasos d’aigua
Pebre negre acabat de moldre
Un pessic d’orenga seca
Un pessic de canyella en pols
Julivert trinxat
Sal marina fina
Oli d’oliva verge extra

Elaboració

El gra de fajol

Renteu el fajol, escorreu-lo bé i torreu-lo en una paella sense oli, remenant constantment fins que el gra s’hagi assecat. Retireu-lo del foc.
Poseu 2 vasos d’aigua en un cassó i, quan arrenqui el bull, incorporeu-hi el fajol torrat, dos pessics de sal, l’orenga, la canyella en pols i un rajolí d’oli.
Deixeu-ho coure 20 minuts tapat: els primers 5 a foc mitjà i els 15 restants a foc suau. El gra ha de quedar tou i eixut, sense aigua al fons. Retireu el cassó del foc.

Les carxofes

Talleu la base de les carxofes, traieu les fulles més dures i talleu-ne les puntes. Fregueu-les amb un tall de llimona i poseu-les a l’olla a pressió.
Afegiu-hi un fons d’aigua que cobreixi un quart de les carxofes, salpebreu-les, poseu-hi un tall de llimona per evitar que s’ennegreixin i deixeu-les coure 10 minuts a baixa pressió.

La presentació

Amb una cullereta rodona –de les que es fan servir per tallar boletes– buideu l’interior de les carxofes i farciu-les de fajol, tal com es veu a la foto.
Espolseu-hi una mica de julivert per sobre i amaniu-les amb un rajolí d’oli.

Apunts culinaris

Aquesta és una recepta de cocció base del fajol que admet múltiples variants. Podeu barrejar el fajol amb qualsevol verdureta tallada petita i saltada, especialment les dolces com ceba, pastanaga, carbassa… Enriquiu el plat amb pinyons o avellanes, llenties cuites, salmó fumat ecològic…

Trieu les carxofes més fortes, ben apinyades. Amb els tronxos de les carxofes podeu preparar un depuratiu hepàtic: peleu els tronxos i poseu-los en una olleta amb aigua. Feu que bullin 20 minuts, coleu-ho i beveu-ne el brou amargant.
Apunts energètics

El fajol és un gra calorífic, reforçant i nutritiu, idoni per a la tardor i l’hivern. Quan es torra, es torna més alcalinitzant i escalfa més. Durant les estacions menys fredes, val més no torrar-lo gaire o gens. No és recomanable per a les persones que tenen signes de calor (cara i llengua molt vermella, molta set, febre alta…).
Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

La combinació de la carxofa amb el fajol fa d’aquest plat una alternativa excel·lent per ajudar a depurar l’organisme. És ideal per a les persones que noten que necessiten una depuració i que tendeixen a tenir problemes de circulació, ja que el fajol és un gra molt ric en rutina, un bioflavonoide que té una acció reforçadora important en els capil·lars i venes i que afavoreix la circulació de les extremitats. També s’ha vist que ajuda a netejar l’intestí de les toxines acumulades. Destaca perquè és un aliment sense gluten, ideal per als celíacs, i també perquè conté força ferro i vitamines del grup B. La carxofa, per la seva banda, ajuda a depurar el fetge.

Anuncios
No comments yet

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Gansos Salvajes

Reconciliamos Moda, Belleza y Conciencia

Mi dieta cojea

(Blog de nutrición, dietética, alimentación y ciencia) por un Dietista-Nutricionista

Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Red de Huertos Urbanos de Madrid

La red de huertos urbanos comunitarios de Madrid

Última llamada (Manifiesto)

Estamos ante una crisis... de civilización

Som Comerç Just i Banca Ètica

La revolució de les butxaques

Cocina sana con Ernest Subirana

Blog de cocina donde encontraréis recetas y recomendaciones para una vida saludable

Associació Salut i Agroecologia (ASiA)

Associació per la defensa de la Salut i la Agroecologia i en pro de la Sobirania Alimentària

Ateneu Popular de Vallcarca

...al maig 2016 vam celebrar 20 anys al barri!

Les Trementinaires de Vallcarca

Una cooperativa de consum agroecològic i crític

El Rave Negre

Salut i bons aliments!

plantemnos.wordpress.com/

Blog d'un hort comunitari recuperat en un solar municipal al mig de la ciutat en maig de 2010. Intentem fer i promoure l'agricultura ecològica a la ciutat. Participem en la Xarxa d'horts de Terrassa.

Hort del Xino

L'hort es del barri i pel barri. L'hort es queda.

repoblament.wordpress.com/

Organitzem l'èxode urbà amb seny i alegria!

KanPasqual

Just another WordPress.com site

LOGROÑO EN BICI

MOVILIDAD AUTÓNOMA PARA EL CAMBIO SOCIAL

boodaville

permaculture is an ethical design system to shape your life

A %d blogueros les gusta esto: