Skip to content

Solà Clàssic: vinyes ecològiques més enllà de la tradició

10 febrero, 2012
tags:

Avui ens acostem al Priorat, la terra de la llicorella i els pendents pedregosos, dels petits nuclis agraris i sobretot de la llarga tradició vitivinícola. Coneixerem una família pagesa que està fent, amb tota la passió del món, un vi de primeríssima qualitat ja reconegut i puntuat per Parker.

En Toni ens rep molt amablement a casa seva, al poble de Bellmunt del Priorat (Priorat). Educador social i fill del món, és una persona nouvinguda al sector agrari. Va conèixer la seva dona, la Teresa, a la Universitat, i allà, gairebé sense adonar-se’n, va ser quan va començar la seva relació amb el camp.

Ens dirigim cap al Mas Hereu, un dels més grans i antics de la comarca. L’edifici principal data de 1777, però hi ha registres històrics que remunten el conreu de vinya al segle xii , quan els monjos cartoixans de l’Ordre de Sant Bru es van instal·lar a la zona per iniciar-ne el conreu.

El que avui trobem quan contemplem els camps és una imatge harmònica entre la tradició i la modernitat. La família Solà Clàssic ha fet el pas de certificar els seus camps sota els criteris de la producció agrària ecològica. Així que trobem ceps de garnatxa peluda i carinyena que creixen entrelligats i amalgamats amb tota la força de la natura. Ens envolten uns camps fidels a la geografia del lloc que ens delectaran amb uns vins plens de coratge i vitalitat. “El nostre vi és un reflex del que ha estat i encara és aquest racó de món. Un mar de contrastos… un indret que no deixa de sorprendre’ns”.

“Aquestes terres són plenes d’història, se’n sent l’olor a la terra quan t’hi acostes i es respira en l’ambient cada matí… és una meravella!”.

La família Barceló es dedica en cos i ànima a reinventar-se constantment. Sempre han tingut ganes de mirar més enllà de les seves vinyes per poder visualitzar un futur digne per a ells i pels que vindran. Tant és així que decideixen apostar pel seu propi vi, per construir un celler nou, per treballar de valent amb un enòleg que entén el projecte i que el comparteix, en definitiva, per elaborar un vi ecològic espectacular. Són pioners a obrir al públic una de les primeres cases d’agroturisme de la comarca, pas que els permet complementar la renda agrària i diversificar la seva activitat principal.

El futur de Solà Clàssic està marcat per l’empenta que els caracteritza. Tenen projectes nous al cap, com restaurar el Mas Hereu o adequar el celler que tenen a Bellmunt del Priorat per fer-hi tastos guiats i turisme enològic. Són 100% optimistes, creuen en la feina del camp i en les oportunitats que la societat del segle xxi els ofereix per tirar endavant. “Tenim ganes que això funcioni, d’oferir a la gent una experiència única i inoblidable, cuidem al detall el que oferim per així anar creant el nostre públic; n’hi ha per estar content!”

Els vins de Solà Clàssic els trobareu a Bellmunt del Priorat, on també podreu fer una visita guiada per l’explotació i allotjar-vos a la casa rural. Si hi contacteu directament us enviaran les caixes allà on els digueu. També els podeu trobar a diverses botigues especialitzades arreu de Catalunya, als restaurants que els han descobert i a fires com la de Slow Food de Lleida.

Per a més informació: http://www.solaclassic.com
Projectes actius en una comarca tranquil·la

El Priorat és un dels racons del món on es pot tenir la sensació que el temps s’atura. Quan camines de poble en poble, travessant petits i camps abruptes, observant el paisatge agrari que defineixen i respirant la màgia de ser lluny de tot, és quan comences a entendre el perquè de la comarca.

La seva gent sempre diu que emprèn “projectes arrelats a la natura que els fa créixer”. El Priorat és una capsa de sorpreses i així ho mostren les diferents iniciatives locals, que l’han situada com un dels espais més autèntics i emblemàtics del territori català. Els que l’han viscuda des de petits lluiten per continuar mantenint el caràcter viu, actiu i únic que la caracteritzen.

L’activitat agrària ha estat sempre present. Avui es troba condicionada per les dinàmiques de mercat, que, diuen, la fan menys competitiva. Però llavors és quan la gent que se l’estima aixeca la mirada i construeix il·lusions noves que mantinguin la tradició agrària adaptada als temps d’ara. Així han desenvolupat un turisme de natura i cultura extraordinari, un atractiu vitivinícola de primer ordre i una marca de qualitat que els posiciona dins del mapa dels espais rurals de futur. Tot un món per descobrir!

http://www.etselquemenges.cat/origen/sola-classic-vinyes-ecologiques-mes-enlla-de-la-tradicio-8772

Anuncios
No comments yet

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Gansos Salvajes

Reconciliamos Moda, Belleza y Conciencia

Mi dieta cojea

(Blog de nutrición, dietética, alimentación y ciencia) por un Dietista-Nutricionista

Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Red de Huertos Urbanos de Madrid

La red de huertos urbanos comunitarios de Madrid

Última llamada (Manifiesto)

Estamos ante una crisis... de civilización

Som Comerç Just i Banca Ètica

La revolució de les butxaques

Cocina sana con Ernest Subirana

Blog de cocina donde encontraréis recetas y recomendaciones para una vida saludable

Associació Salut i Agroecologia (ASiA)

Associació per la defensa de la Salut i la Agroecologia i en pro de la Sobirania Alimentària

Ateneu Popular de Vallcarca

...al maig 2016 vam celebrar 20 anys al barri!

Les Trementinaires de Vallcarca

Una cooperativa de consum agroecològic i crític

El Rave Negre

Salut i bons aliments!

plantemnos.wordpress.com/

Blog d'un hort comunitari recuperat en un solar municipal al mig de la ciutat en maig de 2010. Intentem fer i promoure l'agricultura ecològica a la ciutat. Participem en la Xarxa d'horts de Terrassa.

Hort del Xino

L'hort es del barri i pel barri. L'hort es queda.

repoblament.wordpress.com/

Organitzem l'èxode urbà amb seny i alegria!

KanPasqual

Just another WordPress.com site

LOGROÑO EN BICI

MOVILIDAD AUTÓNOMA PARA EL CAMBIO SOCIAL

boodaville

permaculture is an ethical design system to shape your life

A %d blogueros les gusta esto: