Skip to content

El seitan

6 septiembre, 2012

El seitan és el gluten del blat, una barreja de les seves proteïnes. No conté greix, però precísament perquè és el gluten del blat, no és apte per a celíacs.

El seitan és deficitari en un aminoàcid anomenat lisina, que és un dels 10 aminoàcids essencials que absorbim a través de l’alimentació i que és necessari per a la construcció de proteïnes i per al creixement, i també ajuda a l’absorció del calci; per aquest motiu és interessant elaborar el seitan amb llegums, ja que aquests sí que són rics en lisina.

Seitan, imatge de Wikipedia

Com elaborar el seitan a casa a partir de farina de blat

Ingredients:

* 300 gr de farina de blat dur (aquesta té més gluten); si no en tenim, es pot fer amb farina integral.

* 1 tira d’alga Kombu

* 3 dents d’all

* un tros de gingebre

* fulles de llorer

* salsa de soja

Elaboració:

1. Es posa la farina en un bol i s’afegeixen petites quantitats d’aigua, barrejant amb les mans fins a aconseguir consistència i que no s’enganxi.

2. S’amassa durant 10 minuts fins que la massa quedi elàstica i no es trenqui.

3. Es submergeix la massa en un bol gran amb aigua freda i es deixa durant 15 minuts.

4. Es torna a submergir la massa en un recipient gran amb aigua freda, es torna a amassar i es repeteix el procés alternant aigua freda amb calenta, i acabant amb l’aigua freda fins que surti l’aigua neta.

5. Es couen les boles de seitan en 1 litre d’aigua uns 40 o 50 minuts (s’han d’afegir quan bulli l’aigua), junt amb una tira d’alga Kombu, 3 dents d’all, 3 rodanxes de gingebre, 3 fulles de llorer seques i dues cullerades soperes de salsa de soja.

6. Es pot conservar durant 10 dies a la nevera, en un pot de vidre tancat hermètic, cobert amb l’aigua de cocció ja freda.

Seitan, foto de Vegan traveller en Flickr

Com es fa el seitan de llegums?

Ingredients:

* 50 gr. de llegums

* 25 gr. de farina de gluten

S’ha de fer un puré fi amb els llegums i tamisar-lo amb ajuda d’un colador; després es barreja poc a poc amb la farina de gluten i es cou de la mateixa manera que amb el seitan de blat.

RECEPTES

A la planxa: Molt fàcil: es talla a filets i es cuina a la planxa amb poc oli. S’acompanya amb una salsa salsa amb mitja dent d’all, julivert tallat finet, oli d’oliva i mitja cullerada de tamari.

Seitan, foto de Roxeteer en Flickr

Saltejat de seitan amb naps i pastanagues: Es necessita una ceba a tires, un nap a tires, 250 gr de seitan tallat a daus, 1 fulla de llorer, una mica d’orenga, 2 alls picats, oli d’oliva verge, tamari i sal marina.

Es salteja en una cassola la ceba amb una mica d’oli i sal. Quan estigui daurada, es posa l’all, s’afegeix el nap, la pastanaga i una mica de sal, i es sofregeix 2 o 3 minuts més.

S’afegeix el seitan, el llorer, l’orenga, una mica d’aigua i una cullerada sopera de tamari. Es tapa i es deixa coure dos o tres minuts més.

Anuncios
No comments yet

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Gansos Salvajes

Reconciliamos Moda, Belleza y Conciencia

Mi dieta cojea

(Blog de nutrición, dietética, alimentación y ciencia) por un Dietista-Nutricionista

Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Red de Huertos Urbanos de Madrid

La red de huertos urbanos comunitarios de Madrid

Última llamada (Manifiesto)

Estamos ante una crisis... de civilización

Som Comerç Just i Banca Ètica

La revolució de les butxaques

Cocina sana con Ernest Subirana

Blog de cocina donde encontraréis recetas y recomendaciones para una vida saludable

Associació Salut i Agroecologia (ASiA)

Associació per la defensa de la Salut i la Agroecologia i en pro de la Sobirania Alimentària

Ateneu Popular de Vallcarca

...al maig 2016 vam celebrar 20 anys al barri!

Les Trementinaires de Vallcarca

Una cooperativa de consum agroecològic i crític

El Rave Negre

Salut i bons aliments!

plantemnos.wordpress.com/

Blog d'un hort comunitari recuperat en un solar municipal al mig de la ciutat en maig de 2010. Intentem fer i promoure l'agricultura ecològica a la ciutat. Participem en la Xarxa d'horts de Terrassa.

Hort del Xino

L'hort es del barri i pel barri. L'hort es queda.

repoblament.wordpress.com/

Organitzem l'èxode urbà amb seny i alegria!

KanPasqual

Just another WordPress.com site

LOGROÑO EN BICI

MOVILIDAD AUTÓNOMA PARA EL CAMBIO SOCIAL

boodaville

permaculture is an ethical design system to shape your life

A %d blogueros les gusta esto: