Saltar al contenido

Els grups de consum i l’oxímoron del capitalisme “verd”

16 marzo, 2015
Publiquem un article de Directa.cat molt interessant.
Els grups de consum es troben en situacions crítiques, proliferen els productes ecològics a les grans botigues i supermercats. La qüestió clau és poder canviar el sistema productiu i relacional, calen models integrals
“Si els grups de consum renuncien a la seva activitat social, no tenen raó de ser”
Edu Bayer
Marta Molas 12/03/2015

Si abans els productes ecològics, de temporada i proximitat eren una rara avis en un súper, avui són més fàcils de trobar: grans marques com Condis, Caprabo o Lidl incorporen ja productes ecològics a les seves postades i els supermercats només de producte ecològic viuen una època daurada: Veritas n’és el gran referent. Avui en dia, l’empresa compta amb 32 supermercats ubicats a Andorra, Barcelona, Blanes, Castelldefels, Granollers, Manresa, Mataró, Menorca, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sitges, Terrassa i Vilanova i la Geltrú. I des del mes de juliol de 2012, també comptem amb una botiga online.

Sembla que el supermercat ecològic permet una via intermèdia entre ser responsable amb el medi ambient i la pròpia salut i ser pràctic en una societat amb poc temps i amb ganes de poder menjar i triar el que vulgui quan vulgui. Així doncs, cal continuar amb les cooperatives de consum? No és suficient comprar aliments orgànics i ecològics?

Cal continuar amb les cooperatives de consum? No és suficient comprar aliments orgànics i ecològics?

En Pau de La Veganeria té clara la diferència: “la primera és dins la pròpia cadena de distribució, les grans superfícies tenen per se un modus operandi, intermediaris, condicions laborals dels treballadors i treballadores, publicitat… On el de menys és què venen sinó com ho venen”. Després, que el producte sigui ecològic, més enllà dels avantatges mediambientals, és només fruit d’una oportunitat de negoci, moltes vegades poc vinculada al territori. Per tant, el teixit camperol no es beneficia d’aquestes situacions, ja que no poden assumir les grans quantitats de producte que es demanen i es dóna pas de nou a grans empreses i a grans extensions de conreu que comencen a trencar l’equilibri natural, per molt ecològic que sigui el producte final. La Veganeria, és un projecte dedicat a l’artesania alimentària de proteïna vegetal.

En Pau va començar com a consumidor en el grup de consum Verduretes, un projecte que començà l’any 2006 en l’espai autogestionat La Quimera de Gràcia. Ell decidí fer un pas més, passant de consumidor a productor, i ampliant així l’oferta de productes a grups i cooperatives de consum. Actualment serveix a quasi totes les cooperatives de consum d’aquest barri de Barcelona i està content dels dos anys que porta amb el projecte, però reconeix que “els grups de consum estan patint uns moments complicats, ja que l’oferta de verdura ecològica ha arribat al gran mercat i això ha fet que disminueixi el flux de gent interessada i compromesa amb projectes autònoms. I lentament han anat a buscar el producte als espais més mercantilitzats”.

Que el producte sigui ecològic, més enllà dels avantatges mediambientals, és només fruit d’una oportunitat de negoci, moltes vegades poc vinculada al territori. / Edu Bayer

La Maria de La Kosturica en té una opinió més dura: “els supermercats han escanyat tradicionalment als pagesos amb exigències de preus, calibres, homogeneïtat i fluctuant en les comandes sense cap compromís. Poso en dubte que hagin canviat molt la seva estratègia introduint el producte ecològic en les seves postades. En tot cas, si han de continuar essent, per poder cobrir les necessitats d’una part dels consumidors i d’alguns productors que prefereixen vendre-hi, hi haurien d’haver maneres per controlar el tracte que tenen amb els pagesos”.

L’investigador Carmelo Ruiz Marrero, periodista, catedràtic a l’Institut d’Ecologia Social i becat a la Society of Environmental Journalists també recela de l’entrada de grans corporacions al terreny ecològic. En el seu article “Alimentos Corporgánicos” fa un repàs molt interessant de com diverses marques d’aliments orgànics (Fresh Samantha, Organic Cow, Cascadian Farms…) estan a la fi, i després de seguir la veta d’entramats corporatius, liderades per gigantesques multinacionals que ben poc han fet pel medi ambient i la salut com són Monsanto, Philip Morris o Coca-Cola.

Diverses marques d’aliments orgànics formen part d’entramats corporatius, liderades per grans multinacionals que ben poc han fet pel medi ambient i la salut

Des de l’Acord per a la Producció i el Consum Agroecològic (PACA ) s’hi veuen dues cares a la moneda del triomf d’allò eco als súpers: “la presència més gran de producte ecològic als establiments comercials va lligada a la preocupació més gran pels aspectes relacionats amb la nostra alimentació (de salut, ambientals i socials) i fa el producte ecològic més fàcil de trobar, que no vol dir més accessible. També comporta una major necessitat d’informació per saber on som. Conceptes com ecològic, de proximitat, de temporada o de pagès necessiten una explicació complementària, perquè sols, ara confonen. Però que hi hagi producte ecològic i de proximitat als supermercats no ajuda gens a canviar el model de producció i consum, que és el veritable problema, la mare dels ous. Una cooperativa de consum t’obliga a organitzar-te col·lectivament i a canviar els teus hàbits de consum i l’altra no. A més, la primera opció et permet formar part del procés de decisió de què vols menjar, com i on vols que es produeixi i, per tant, et permet participar activament en la construcció de les alternatives. L’altra opció no. Finalment, comprar directament al productor permet establir una relació diferent entre consumidors i productors i elimina els intermediaris.”

Marrero, en el seu article, encara és més taxatiu: “En conclusió, l’agricultura orgànica és preferible en termes ambientals a la convencional, però serà nociva i devastadora per a la salut espiritual, moral i social de la humanitat si és tractada com un conjunt de tècniques que no implica noves relacions socials”.

Consum o política?

En siguin conscients o no, els grups de consum són molt més que una minicentral de compres saludable. Com ja argumenta Esther Vivas al seu llibre El negocio de la comida “a pesar que molts s’autodefineixen només com grups i cooperatives de consum ecològic, la seva pràctica va més enllà del fet ecològic i s’insereix en els principis de l’agroecologia –considerar la perspectiva ecològica i socioeconòmica d’una manera integrada–, amb un pes central també del fet social i polític”.

“Comprant directament al productor t’assegures la frescor del producte però a més estàs donant suport directament als pagesos, donant-los estabilitat i ajudant que siguin viables econòmicament. El consum mou tot el sistema econòmic i polític, qualsevol acte de consum conscient pot ser un petit acte de democràcia directa, recolzant els valors productius que volem o boicotejant els que rebutgem”, apunta la Maria de La Kosturica.

Des de La PACA ho tenen clar. No es tracta només de consumir eco, sinó que “cal plantejar-se més coses: a quins productors comprem, i per tant, donem suport? Quines noves formes de relació establim per garantir la viabilitat de les explotacions? Com augmentem el compromís dels consumidors davant les dificultats de produir aliments? Com augmentem la implicació dels productors per buscar alternatives al mercat i per entendre les necessitats dels consumidors? Com fem aquests funcionaments més horitzontals i assemblearis? Si els grups de consum renuncien a la seva activitat social, no tenen raó de ser”.

“És una aposta del tot política: a favor de l’ecologisme de debò, en contra del model actual de consum que crea demanda on no cal, que no pensa en els límits del planeta ni en els límits humans. L’autogestió és molt maca però requereix temps i creure-hi molt. Com he dit abans és política i no estem totes polititzades”, conclouen des de la cooperativa de consum El Rusc.

I és que sovint aquesta idea d’estar participant en alguna cosa més enllà d’un consum ecològic no s’entén fins passats uns mesos o anys. “El compromís s’aferma amb el temps”, expliquen des de La PACA. “El que al principi et sembla un inconvenient després ho acabes incorporant a la teva vida i acaba sent, moltes vegades un avantatge. Per exemple, no pots menjar el que vulguis però saps que estàs menjant el que toca, el que és de temporada i, a canvi, introdueixes aliments a la teva dieta que t’alimenten més i millor. A més, el fet de recollir la comanda un dia i hora en concret de la setmana i la resta de tasques organitzatives del col·lectiu reforcen els vincles personals i ajuden a crear xarxa.”

*Aquest article és la continuació del ‘Cruïlla’ publicat a la Directa núm. 379 sota el títol “Cooperatives per canviar les dinàmiques de mercat”. Subscriu-t’hi.

Anuncios
No comments yet

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Gansos Salvajes magazine

Moda sostenible y autoconocimiento

Mi dieta cojea

(Blog de nutrición, dietética, alimentación y ciencia) por un Dietista-Nutricionista

Escola de Pastors de Catalunya

Projecte Grípia: Foment del relleu generacional

Red de Huertos Urbanos de Madrid

La red de huertos urbanos comunitarios de Madrid

Última llamada (Manifiesto)

Estamos ante una crisis... de civilización

Som Comerç Just i Banca Ètica

La revolució de les butxaques

Cocina sana con Ernest Subirana

Blog de cocina donde encontraréis recetas y recomendaciones para una vida saludable

Associació Salut i Agroecologia (ASiA)

Associació per la defensa de la Salut i la Agroecologia i en pro de la Sobirania Alimentària

Ateneu Popular de Vallcarca

...al maig 2016 vam celebrar 20 anys al barri!

Les Trementinaires de Vallcarca

Una cooperativa de consum agroecològic i crític

El Rave Negre

Salut i bons aliments!

plantemnos.wordpress.com/

Blog d'un hort comunitari recuperat en un solar municipal al mig de la ciutat en maig de 2010. Intentem fer i promoure l'agricultura ecològica a la ciutat. Participem en la Xarxa d'horts de Terrassa.

Hort del Xino

L'hort es del barri i pel barri. L'hort es queda.

repoblament.wordpress.com/

Organitzem l'èxode urbà amb seny i alegria!

KanPasqual

Just another WordPress.com site

LOGROÑO EN BICI

MOVILIDAD AUTÓNOMA PARA EL CAMBIO SOCIAL

BOODAVILLE

LIVING PERMACULTURE

GRUP WWF-BARCELONA

"El árbol da sombra hasta a su leñador"

A %d blogueros les gusta esto: